Dovolj časa

10. junij 2022
Ko sem na prijateljevi polici videla debelino knjige Leva Tolstoja Vojna in mir, sem priznala: »Nikoli mi je ni uspelo prebrati cele.« Marty se je zahihital: »Ko sem nehal poučevati, sem jo dobil v dar od prijatelja, ki mi je rekel: ›Zdaj boš končno imel čas, da jo prebereš.‹«
Prvih osem vrstic Prd 3 opisuje znan, naraven ritem aktivnosti v življenju z nekaj poljubnimi odločitvami. Ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju smo, je pogosto težko najti čas, da bi naredili vse, kar želimo. Da bi sprejeli modre odločitve glede upravljanja časa, je koristno imeti načrt (Ps 90,12).
Čas, ki ga vsak dan preživimo z Bogom, je prioriteta za naše duhovno zdravje. Opravljanje produktivnega dela zadovolji našega duha (Prd 3,13). Služenje Bogu in pomoč drugim ljudem sta bistvenega pomena za izpolnjevanje Božjega namena za nas (Ef 2,10). Trenutki počitka ali zabave niso izgubljeni, ampak poživijo telo in duha.
Seveda zlahka postanemo preveč osredotočeni na tukaj in zdaj – da najdemo stvari, ki so nam najpomembnejše. A Prd 3,11 pravi, da nam je Bog »položil večnost« v srce – in nas spominja, naj si za prioriteto postavimo stvari, ki so večne. To nas lahko pripelje iz oči v oči z nečim, kar je najpomembnejše – Božja večna perspektiva »od začetka do konca«.
— Cindy Hess Kasper

V razmislek

Kako bi se lahko drugače odločali za preživljanje svojega časa? Kaj je avtor Pridigarja mislil s tem, ko je rekel, da je Bog položil večnost v človeško srce?
Jezus, daj mi vpogled v tvojo večno perspektivo in mi pomagaj najti pravo ravnotežje časa, ki bolje izpolni tvoj namen.

Berilo

Prd 3,1–13

Ključna vrstica

… tudi večnost jim je položil v srce, da človek dela, ki ga je Bog naredil, ne more doumeti od začetka do konca. Prd 3,11