Dobro končajte

13. maj 2022
Ko začnem zadnjih nekaj minut svoje 40-minutne telovadbe, lahko skoraj jamčim, da bo moj trener zavpil: »Dobro končajte!« Vsak osebni trener ali voditelj skupinskega fitnesa, kar jih poznam, uporablja ta izraz nekaj minut pred ohlajanjem. Vedo, da je zaključek telovadbe prav tako pomemben kot njen začetek. Vedo pa tudi, da je človeško telo nagnjeno k temu, da upočasni ali popusti, ko je bilo nekaj časa v gibanju.
Enako velja na naši poti z Jezusom. Pavel je povedal starešinam v efeški cerkvi, da mora dobro zaključiti, ko je odšel v Jeruzalem, kjer je bil prepričan, da bo naletel na večje preganjanje kot Kristusov apostol (Apd 20,17–24). Vendar je bil Pavel neustrašen. Imel je nalogo, in sicer da konča pot, ki jo je začel, in da naredi, kar mu je Bog naročil. Imel je eno nalogo – da oznanja »evangelij o Božji milosti« (v. 24). In hotel je dobro končati. Čeprav so ga čakale stiske (v. 23), je še naprej tekel proti ciljni črti – osredotočen in odločen, da ostane stanoviten na svoji poti.
Najsi treniramo svoje telesne mišice ali uporabljamo svoje od Boga dane sposobnosti v dejanjih, besedah in delih, smo lahko tudi mi spodbujeni z opomnikom, naj dobro končamo. »Ne utrudimo se« (Gal 6,9). Ne odnehajmo. Bog bo priskrbel, kar potrebujemo, da dobro končamo.
— Katara Patton

V razmislek

Kaj storite, ko se utrudite in se počutite, da bi najraje odnehali? Kaj je korist od tega, če dobro končate?
Pomagaj mi, da nadaljujem to pot, Oče. Rad bi dobro končal, da boš ti dobil slavo za moje življenje in potovanje.

Berilo

Apd 20,17–24

Ključna vrstica

Vendar mislim, da moje življenje ni omembe vredno, samo da dokončam svoj tek in dovršim službo, ki sem jo prejel od Gospoda Jezusa, da izpričam evangelij o Božji milosti. Apd 20,24