Dobra mera

28. maj 2020
Nekega dne je Staci na črpalki srečala žensko, ki je odšla od doma brez bančne kartice. Tam je obtičala z otrokom in je prosila mimoidoče za pomoč. Čeprav je bila Staci takrat brezposelna, je plačala za tujkin bencin. Čez nekaj dni je Staci prišla domov, kjer jo je pred vrati čakala košara otroških igrač in drugih daril. Prijatelji tujke so povrnili Stacijino dobroto in spremenili njeno dejanje v čudovit božič za njeno družino.
Ta ganljiva zgodba ponazarja to, kar je mislil Jezus, ko je rekel: »Dajajte in se vam bo dalo; dobro, potlačeno, potreseno in zvrhano mero vam bodo nasuli v naročje. S kakršno mero namreč merite, s takšno se vam bo odmerilo« (Lk 6,38).
Lahko bi bili v skušnjavi, da bi to slišali in se osredotočili na to, kar dobimo od dajanja, vendar bi s tem zgrešili bistvo. Jezus je pred tem rekel: »Vi pa ljubíte svoje sovražnike. Delajte dobro in posojajte, ne da bi za to kaj pričakovali. In vaše plačilo bo veliko in boste sinovi Najvišjega, kajti on je dober tudi do nehvaležnih in hudobnih« (v. 35).
Ne dajemo, da bi dobili; dajemo, ker Bog uživa v naši velikodušnosti. Naša ljubezen do drugih odraža njegovo ljubeče srce do nas.
— Remi OyedeleV RAZMISLEK: Na kakšne načine ste izkusili Božjo velikodušnost v svojem življenju? Kako lahko izkazujete velikodušnost drugim?MISEL/
Milostni Oče, pomagaj mi velikodušno dajati drugim, ker si tako velikodušen do mene.

Berilo

Lk 6,32–38

Ključna vrstica

Dajajte in se vam bo dalo. Lk 6,38