Delajte, kar hočete

30. maj 2020
V nedavnem filmu samooklicani genij vpije v kamero o »grozi, pokvarjenosti, nevednosti in revščini« v svetu in pravi, da je življenje brezbožno in absurdno. Čeprav takšno razmišljanje ni nenavadno v mnogih sodobnih filmskih scenarijih, je zanimivo to, kam pelje. Na koncu se glavni junak obrne h gledalcem in nam naroča, naj delamo, kar je potrebno, da najdemo malo sreče. Zanj to vključuje, da pustimo tradicionalno moralnost za seboj.
Vendar ali bo pristop »delajte, kar hočete« deloval? Ko je sam obupaval nad strahotami življenja, je starozavezni pisec Pridigarja to poskusil pred mnogimi leti, ko je iskal srečo v užitkih (Prd 2,1.10), velikih delovnih projektih (v. 4–6), bogastvu (v. 7–9) in filozofskem razglabljanju (v. 12–16). In kakšna je bila njegova ocena tega? »Vse je nečimrnost in lovljenje vetra« (v. 17). Nobena teh stvari ni imuna na smrt, nesrečo ali krivico (5,13–17).
Samo nekaj pripelje pisca Pridigarja nazaj iz obupa. Kljub življenjskim preizkušnjam lahko najdemo izpolnitev, če je Bog del našega življenja in dela. Če pa ni, »kdo bo namreč jedel in kdo bo užival navzven kakor jaz?« (2,25). Življenje se bo občasno zdelo nesmiselno, ampak »spominjaj se svojega Stvarnika« (12,1). Ne izčrpavaj se s tem, da bi skušal razvozlati življenje, pač pa: »Boj se Boga in izpolnjuj njegove zapovedi« (v. 13).
Brez Boga kot našega središča vodijo življenjski užitki in bridkosti samo v razočaranje.
— Sheridan VoyseyV RAZMISLEK: Do kakšne mere iščete srečo v stvareh, ki ne bodo trajale? Ker pisec Pridigarja ni poznal upanja vstajenja, kako bi razumeli njegovo iskanje v luči Rim 8,11.18–25?MISEL/
Bog, danes te ponovno postavljam v središče svojega življenja, dela, veselja in razočaranj, saj brez tebe nič ne zadovolji niti nima smisla.

Berilo

Prd 2,17–25

Ključna vrstica

Kdo bo namreč jedel in kdo bo užival navzven kakor jaz? Prd 2,25