Cvetoče puščave

9. maj 2024
Pred stoletjem je bujen gozd pokrival okrog 40 odstotkov Etiopije, danes pa je gozda le okrog 4 odstotkov. Sekanje površin za pridobivanje pridelkov brez zaščite dreves je vodilo v ekološko krizo. Veliko večino preostalih majhnih zaplat zelenja ščitijo cerkve. Več stoletij lokalne cerkve gojijo te oaze sredi puste puščave. Če pogledate posnetke iz zraka, vidite zelene otoke, ki jih obkroža rjav pesek. Cerkveni voditelji trdijo, da je skrb za drevesa del njihove poslušnosti Bogu kot oskrbnikov njegovega stvarstva.
Prerok Izaija je pisal Izraelu, ljudstvu, ki je živelo v sušni deželi, kjer so grozile puste puščave in hude suše. Izaija je opisal prihodnost, kakršno je načrtoval Bog: »Naj vriskata puščava in goljava, raduje naj se pustinja in naj cvete kakor narcisa« (Iz 35,1). Bog namerava ozdraviti svoje ljudstvo, namerava pa tudi ozdraviti zemljo. Ustvaril bo »novo nebo in novo zemljo« (65,17). V Božjem obnovljenem svetu bo puščava bujno cvetela (35,2).
Božja skrb za stvarstvo – vključno z ljudmi – nas motivira, da tudi mi skrbimo zanj. Živimo lahko v sožitju z njegovim končnim načrtom za ozdravljen in celosten svet – tako da skrbimo za to, kar je ustvaril. Pridružimo se lahko Bogu v tem, da pomagamo cveteti vsem vrstam puščave z življenjem in lepoto.
— Winn Collier

V razmislek

Kje vidite del stvarstva, ki je pust ali trpeč? Kako boste del tega, da bodo puščave zacvetele?
Stvarnik Bog, prosim, pokaži mi, kako naj pomagam ozdraviti in obnoviti, kar je strto v svetu.

Berilo

Iz 35,1–7

Ključna vrstica

Bujno naj cvete [puščava]. Iz 35,2