Božji premiki

12. junij 2022
Rada imam dobro partijo igre Scrabble. Po neki posebni igri so moji prijatelji poimenovali eno potezo po meni – Katara. Celo igro sem bila zadnja, na koncu pa – ko nisem imela več ploščic v vrečki –, sem naredila besedo iz sedmih črk. To je pomenilo, da je igre konec in dobila sem petdeset bonus točk in tudi točke iz ostanka ploščic mojih nasprotnikov, zaradi česar sem se premaknila z zadnjega mesta na prvo. Kadar se zdaj igramo in nekdo zaostaja, se spomnijo, kaj se je zgodilo, in upajo na »Kataro«.
Spominjanje tega, kar se je zgodilo v preteklosti, ima moč, da dvigne naše razpoloženje in nam da upanje. Prav to so storili Izraelci, ko so praznovali pasho. Ob pashi so se spominjali, kaj je Bog storil za Izraelce, ko so bili v Egiptu, kjer jih je zatiral faraon in njegovi služabniki (2 Mz 1,6–14). Ko so klicali k Bogu, je na mogočen način rešil ljudstvo. Naročil jim je, naj namažejo podboje vrat s krvjo, da bo angel smrti »šel mimo« njihovih prvorojencev in prvorojencev njihovih živali (12,12–13). Tako bodo obvarovani smrti.
Stoletja kasneje kristjani redno obhajamo Gospodovo večerjo, ko se spominjamo njegove žrtve na križu – da nam je dal, kar smo potrebovali, da bi bili rešeni greha in smrti (1 Kor 11,23–26). Spominjanje Božjih ljubečih dejanj v preteklosti nam daje upanje za danes.
— Katara Patton

V razmislek

Kako lahko proslavljate, kar je Bog storil za vas? Kako lahko daste upanje drugim na podlagi svojih preteklih izkušenj?
Zahvaljujem se ti, ljubeči Bog, za vsa tvoja čudovita dela, ki si jih storil zame. Prosim, daj mi moč, da se bom osredotočil na tvoja mogočna dela, ko potrebujem upanje, da vztrajam.

Berilo

2 Mz 12,24–28

Ključna vrstica

To je daritev pashe za Gospoda, ki je šel mimo hiš Izraelovih sinov v Egiptu, ko je udaril Egipčane, naše hiše pa rešil. 2 Mz 12,27