Božje dobro lepilo

23. marec 2022
Znanstveniki na neki univerzi so pred kratkim naredili novo vrsto lepila, ki je obenem izredno močno in se ga da odstraniti. Navdih so dobili pri polžih. Njihova sluz se strdi na suhem in se spet zmehča, ko je mokra. Spremenljiva narava sluzi polžu omogoča, da se prosto giblje v vlažnejših pogojih – kar je varneje za polža –, kadar pa bi bilo premikanje nevarno, je varno pri miru v svojem okolju.
Pristop raziskovalcev, ki posnemajo lepilno sredstvo iz narave, me spomni na to, kako je znanstvenik Johannes Kepler opisal svoja odkritja. Rekel je, da je »samo premišljeval Božje misli po njem.« Sveto pismo nam pravi, da je Bog ustvaril zemljo in vse, kar je na njej, rastlinje zemlje (1 Mz 1,12); »morske živali« in »vse krilate ptice« (v. 21); »vso laznino na zemlji« (v. 25) in »človeka po svoji podobi« (v. 27). Ko človeštvo odkrije ali prepozna posebno lastnost rastline ali živali, samo sledi Božjim ustvarjalnim stopinjam in ima oči odprte za način, kako jih je Bog ustvaril.
Ob koncu vsakega dneva v poročilu o stvarjenju je Bog pregled sadove svojega dela in jih opisal kot »dobre«. Ko se učimo in odkrivamo več o Božjem stvarstvu, tudi mi prepoznajmo njegovo veličastno delo, zanj dobro skrbimo in razglašajmo, kako zelo dobro je!
— Kirsten Holmberg

V razmislek

Kako vidite Božje delo v stvarstvu okrog sebe? Kako se lahko odzovete s hvalnico njemu?
Stvarnik Bog, hvala ti za edinstven in popoln način, na katerega si ustvaril svet in vse na njem. Tvoja dela so čudovita!

Berilo

1 Mz 1,20–25

Ključna vrstica

Bog je naredil … vso laznino na zemlji po njenih vrstah. 1 Mz 1,25