Božanska prijaznost

13. junij 2022
Nekoč sem slišal poslovneža, ki je svoja leta na univerzi opisal kot obdobje, ko se je pogosto počutil »nemočen in brez upanja« med napadi depresije. Žal ni nikoli govoril z zdravnikom o teh čustvih, ampak je začel delati bolj drastične načrte – naročil je knjigo o samomoru iz lokalne knjižnice in določil datum, ko si bo vzel življenje.
Bog skrbi za nemočne in malodušne. To vidimo v njegovi obravnavi svetopisemskih junakov v njihovih temnih trenutkih. Ko je Jona hotel umreti, ga je Bog vključil v nežen pogovor (Jon 4,3–10). Ko je Elija prosil Boga, naj vzame njegovo življenje (1 Kr 19,4), mu je Bog priskrbel kruh in vodo, da ga poživi (v. 5–9), in nežno govoril z njim (v. 11–13) ter mu pomagal spoznati, da ni sam, kot je mislil (v. 18). Bog se približa potrtim s prijazno, praktično pomočjo.
Knjižnica je obvestila študenta, kdaj je njegova knjiga o samomoru pripravljena za prevzem. A obvestilo je v zmešnjavi prišlo na naslov staršev. Ko ga je mama vsa iz sebe poklicala, je spoznal, kakšno opustošenje bi povzročil njegov samomor. Pravi, da ga brez te zamenjave naslovov danes ne bi bilo med živimi.
Ne verjamem, da je tega študenta rešila sreča ali naključje. Najsi bo to kruh in voda, ki ju potrebujemo, ali pravočasen napačen naslov, ko skrivnostno posredovanje reši naše življenje, smo se srečali z božansko prijaznostjo.
— Sheridan Voysey

V razmislek

Kako se vas je Bog dotaknil v času obupa? Kje še ste videli božansko prijaznost na delu?
Ljubeči Bog, slavim te za tvojo prijazno, praktično skrb za nemočne in malodušne.

Berilo

1 Kr 19,4–10.15–18

Ključna vrstica

Ozrl se je [Elija] in glej, pri njegovem vzglavju je bil hlebček na vročem kamenju pečenega kruha in vrč vode. Jedel je in pil pa spet legel. 1 Kr 19,6