Bogu smo všeč in nas ljubi

5. junij 2024
Zdi se, kot da so »všečki« – veste, tisti palci, obrnjeni navzgor na Facebooku – vedno z nami. A izkazalo se je, da je ta virtualni simbol potrditve prisoten šele od leta 2009.    
Oblikovalec »všečka«, Justin Rosenstein, je rekel, da je želel pomagati ustvariti »svet, v katerem ljudje podpirajo drug drugega, ne podirajo.« A Rosenstein je začel tožiti, da je njegov izum morda omogočil uporabnikom nezdravo zasvojenost z družbenimi omrežji.
Mislim, da Rosensteinova stvaritev govori o naši vgrajeni potrebi po potrditvi in povezavi. Želimo vedeti, da nas drugi poznajo, opazijo – in da smo jim všeč. »Všeček« je precej nov. Toda naša lakota po tem, da poznamo in smo poznani, je tako stara kot Božje stvarjenje človeka.
A kljub temu »všeček« ne opravi povsem tega dela, kajne? Na srečo služimo Bogu, čigar ljubezen je veliko globlja od digitalnega kimanja. V Jer 1,5 smo priče njegovi globoki namerni povezavi s prerokom, ki ga je poklical k sebi: »Preden sem te upodobil v materinem telesu, sem te poznal; preden si prišel iz materinega naročja, sem te posvetil.«
Bog je poznal preroka še pred spočetjem in je zanj načrtoval življenje smisla in poslanstva (v. 8–10). Tudi nas vabi v smiselno življenje, ko spoznamo tega Očeta, ki nas tako podrobno pozna, ljubi in smo mu všeč.
— Adam R. Holz

V razmislek

Kako podrobno poznavanje Boga vpliva na to, kako ravnate z drugimi? Kako vam lahko življenje s smislom prinese mir?
Oče, pomagaj mi počivati v tvoji ljubezni in tvojem klicu za moje življenje, v spoznanju, da tako intimno skrbiš zame, ko me oblikuješ za vsakega izmed dni, ki si jih načrtoval zame.

Berilo

Jer 1,1–10

Ključna vrstica

Preden sem te upodobil v materinem telesu, sem te poznal; preden si prišel iz materinega naročja, sem te posvetil. Jer 1,5