Bog vidi, razume in skrbi

11. maj 2023
Včasih je posledica življenja s kronično bolečino in utrujenostjo osamitev doma in občutek osamljenosti. Pogosto sem se počutila, kot da me Bog in drugi ne vidijo. Med zgodnjim jutranjim molitvenim sprehodom s terapevtskim psom sem se borila s temi občutki. V daljavi sem opazila balon na vroč zrak. Ljudje v košari so lahko uživali v ptičji perspektivi naše mirne soseske, a me v resnici niso mogli videti. Ko sem šla mimo sosedovih hiš, sem vzdihnila. Koliko ljudi za temi zaprtimi vrati se počuti, kot da jih nihče ne vidi in so nepomembni? Ko sem končala sprehod, sem prosila Boga, naj mi da priložnosti, da pokažem sosedom, da jih vidim in mi ji je mar zanje – tako kot Bogu.
Bog je določil točno število zvezd, ki jih je ustvaril z besedo. Vsaki zvezdi je dal ime (Ps 147,4), kar je intimno dejanje, ki kaže njegovo pozornost vse do najmanjših podrobnosti. Njegova moč – uvid, razsodnost in spoznanje – so »neomejeni« v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti (v. 5).
Bog sliši vsak obupani klic in vidi vsako tiho solzo, tako kot opazi vsak vzdih zadovoljstva in glasen smeh. Vidi, ko se opotekamo in ko smo zmagoslavni. Razume naše najgloblje strahove, naše najbolj notranje misli in naše najbolj divje sanje. Ve, kje smo bili in kam gremo. Ko nam Bog pomaga videti, slišati in ljubiti svoje sosede/bližnje, mu lahko zaupamo, da nas vidi, razume in skrbi za nas.
— Xochitl Dixon

V razmislek

Kako so vas ljubili vaši sosedi/bližnji? Kako lahko vi danes ljubite druge?
Bog, prosim te, pomagaj mi videti, slišati in ljubiti druge na praktične načine.

Berilo

Ps 147,1–5

Ključna vrstica

Velik je naš Gospod in silen v moči, za njegovo razumnost ni števila. Ps 147,5