Bog ve

24. julij 2022
Par, ki se je ustavil, da bi občudoval veliko abstraktno sliko, je opazil pod njo odprte pločevinke barve in čopiče. Ker sta predpostavljala, da gre za »delo v nastajanju«, ki ga lahko vsak pomaga ustvariti, sta na sliko dodala malo barve in odšla. Umetnik pa je namenoma pustil tam barve in čopiče kot del prikaza dokončane slike. Ko so v galeriji pregledali video posnetek dogodka, so priznali njuno napačno razumevanje in ju niso tožili.
Izraelci, ki so živeli vzhodno od Jordana, so povzročili napačno razumevanje, ko so postavili velik oltar ob reki. Zahodni rodovi so to imeli za upor proti Bogu – vsi so vedeli, da je šotor edini od Boga odobreni kraj čaščenja (Joz 22,16).
Napetosti so naraščale, dokler niso vzhodni rodovi razložili, da so mislili samo narediti kopijo Božjega oltarja. Želeli so, da ga njihovi potomci vidijo in spoznajo njihovo duhovno in predniško povezavo s preostalim Izraelom (v. 28–29). Vzkliknili so: »Bog bogov, Gospod! On ve.« (v. 22) Še dobro, da so jih drugi poslušali. Videli so, kaj se dogaja, slavili Boga in se vrnili domov.
Ker Bog »preiskuje vsa srca in pozna vse misli in namene« (1 Krn 28,9), so mu motivi vsakogar jasni. Če ga prosimo, naj nam pomaga urediti zmedene situacije, nam bo morda dal priložnost za razlago ali pa milost, ki jo potrebujemo za odpuščanje krivic. Ko si prizadevamo za enotnost z drugimi, se lahko obrnemo nanj.
— Jennifer Benson Schuldt

V razmislek

Kakšno vrednost dajete enotnosti z drugimi? Zakaj je pomembno za nas, da se včasih ljubeče ne strinjamo z drugimi kristjani?
Bog, naj bo moja največja želja, da te častim. Pomagaj mi, da bom pozoren poslušalec in ponižen govorec, ko pride do nestrinjanja.

Berilo

Joz 22,21–27

Ključna vrstica

Bog bogov, Gospod! Bog bogov, Gospod! On ve. Joz 22,22