Bog te vidi

21. julij 2022
Zgodnja jutra so lahko boleča za mojo prijateljico Almo, mamo samohranilko dveh otrok. Pravi: »Ko je vse tiho, na površje priplavajo skrbi. Ko delam v gospodinjstvu, mislim na naše finančne skrbi ali na zdravje ali šolanje otrok.«
Ko jo je mož zapustil, je sama nosila odgovornost za vzgojo otrok. »Težko je,« pravi, »vendar vem, da Bog vidi mene in mojo družino. Daje mi moč, da delam dve službi, skrbi za naše potrebe in dovoli, da moja otroka vsak dan izkusita njegovo vodenje.«
Hagara, egipčanska dekla, je razumela, kaj pomeni, da jo Bog vidi. Ko je zanosila z Abramom, je začela zaničevati Sarajo (1 Mz 16,4), ki je zato slabo ravnala z njo, da je Hagara pobegnila v puščavo. Hagara je bila sama, pred njo je bila prihodnost, ki se je zdela pusta in brezupna zanjo in njenega še nerojenega otroka.
V puščavi pa jo je našel »Gospodov angel« (v. 7) in ji rekel: »Gospod te je slišal v tvoji stiski« (v. 11). Gospodov angel je dal Hagari vodenje, kaj naj naredi, in ji zagotovil, kakšna bo njena prihodnost. Od njega izvemo za eno izmed Božjih imen – El Roi, »Bog, ki me vidi« (v. 13). 
Tako kot Hagara ste morda tudi vi na težki poti – počutite se izgubljeni in sami. A zapomnite si, da vas celo v puščavi Bog vidi. Približajte se mu in mu zaupajte, da vas bo vodil skozi stisko.
— Karen Huang

V razmislek

Kako lahko poznavanje Boga po imenu El Roi – Boga, ki me vidi – spremeni vaš pogled na trenutne okoliščine? Kako se lahko odzovete nanj?
Bog, hvala ti za zagotovilo, da mi nikoli ne bo treba iti samemu skozi življenje. Vem, da me vidiš in da boš vedno z menoj.

Berilo

1 Mz 16,7−16

Ključna vrstica

Ti si El Roí [Bog, ki me vidi]. 1 Mz 16,13