Bog očisti madeže

30. marec 2022
Kaj če bi bila naša oblačila bolj funkcionalna, če bi se lahko sama očistila, ko bi nanje padel kečap ali gorčica ali pa ko bi jih polili s pijačo? Po podatkih BBC so inženirji na Kitajskem razvili posebno »prevleko, ki povzroči, da se bombaž sam očisti madežev in vonjav, če ga izpostavimo UV svetlobi.« Ali si predstavljate, kaj bi to pomenilo, če bi imela samočistilna oblačila?
Samočistilna prevleka bi morda delovala za umazana oblačila, samo Bog pa je tisti, ki lahko očisti omadeževano dušo. V starem Judu je bil Bog jezen na svoje ljudstvo, ker »so mu obrnili hrbet«, ko so se predali pokvarjenosti in hudobiji in so častili lažne bogove (Iz 1,2–4). Še huje pa je bilo, da so se skušali očistiti z darovanjem žrtev, prižiganjem kadila, številnimi molitvami in zbiranjem na svečanih shodih. A njihova hinavska in grešna srca so ostajala (v. 12–13). Zdravilo zanje je bilo, da se zavejo in da s skesanim srcem prinesejo madeže na svoji duši k svetemu in ljubečemu Bogu. Njegova milost jih bo očistila in jih naredila duhovno »bele kakor sneg« (v. 18).
Ko grešimo, nimamo samočistilne raztopine. S ponižnim in skesanim srcem moramo priznati svoje grehe in jih dati pod očiščujočo svetlobo Božje svetosti. Odvrniti se moramo od njih in se vrniti k Bogu. In on, edini, ki lahko očisti madeže duše, nam bo dal popolno odpuščanje in obnovljen odnos.
— Marvin Williams

V razmislek

Ko vam Sveti Duh razodene grehe, kakšen je vaš odziv? Kako Janez opiše proces prinašanja greha k Bogu in spreobrnitve od njega (gl. 1 Jn 1,9)?
Oče, odpusti mi, da sem ignoriral svoj greh ali se ga skušal znebiti. Vem, da lahko samo ti očistiš madeže moje duše. Priznavam in se kesam svoje samozadostnosti ter se obračam k tebi.

Berilo

Iz 1,10–18

Ključna vrstica

Če so vaši grehi rdeči kakor škrlat, bodo beli kakor sneg, če so rdeči kakor bagrenina, bodo beli kakor volna. Iz 1,18