Bog nas pozna

9. maj 2023
Potem ko so brata ločili pri posvojitvi, je test DNK pomagal, da sta se po skoraj dvajsetih letih ponovno srečala. Ko je Kieron poslal sporočilo Vincentu, možu, za katerega je mislil, da je njegov brat, si je Vincent mislil: Kdo je ta tujec? Ko ga je Kieron vprašal, kakšno ime so mu dali ob rojstvu, je takoj odgovoril: »Tyler.« Takrat je vedel, da sta brata. Prepoznal ga je po imenu!
Pomislite, kako ima ime ključno vlogo v velikonočni zgodbi. V zgodbi Marija Magdalena pride h Kristusovemu grobu in joče, ko ugotovi, da njegovega telesa ni tam. »Žena, zakaj jokaš?« jo vpraša Jezus (Jn 20,15). Vendar ga ni prepoznala, dokler je ni poklical po imenu: »Marija!« (v. 16)
Ko ga je zaslišala spregovoriti njeno ime, je »po hebrejsko [aramejsko] rekla: ›Rabuní‹ (kar pomeni Učitelj)« (v. 16). Njen odziv izraža veselje, ki ga kristjani čutimo na velikonočno jutro, ko se zavedamo, da je naš vstali Kristus premagal smrt za vse in pozna vsakega od nas kot svojega otroka. Kot je rekel Mariji: »Odhajam gor k svojemu Očetu in vašemu Očetu, k svojemu Bogu in vašemu Bogu« (v. 17).
Ponovno združena brata sta se povezala z imenom in prisegla, da bosta dvignila »odnos na naslednjo raven.« Ob veliki noči slavimo Jezusa, da je že naredil največji korak, da se je dvignil v požrtvovalni ljubezni za tiste, ki jih pozna kot svoje. Zares živi – zate in zame!
— Patricia Raybon

V razmislek

Kako se počutite, ko veste, da je Jezus vstal od mrtvih in vas pozna po imenu? Kako ga lahko bolje spoznate?
Tvoje poznavanje mene me navaja k ponižnosti, dragi Jezus. Hvala ti za požrtvovalni dar tvoje poznavalske ljubezni.

Berilo

Jn 20,11–18

Ključna vrstica

[Marija] se je obrnila in po hebrejsko rekla: »Rabuní.« Jn 20,16