Bog, ki obnavlja

30. maj 2023
4.11.1996 je strašna poplava zajela Firence v Italiji in za več kot dvanajst ur potopila znano umetnino Giorgia Vasarija Zadnja večerja v lužo blata, vode in kurilnega olja. Ker se je barva zmehčala in je bil njen leseni okvir znatno poškodovan, so bili mnogi prepričani, da se slike ne da popraviti. A po napornih petdesetletnih restavratorskih prizadevanjih so lahko strokovnjaki in prostovoljci premagali ogromne ovire in obnovili dragoceno sliko.
Ko so Babilonci zavzeli Izrael, so se ljudje počutili brez upanja – obkroženi so bili s smrtjo in uničenjem ter so potrebovali obnovo (gl. Žal 1). V tem času stiske je Bog vzel preroka Ezekiela v dolino, kjer je bil obkrožen s suhimi kostmi, in mu dal videnje. »Ali lahko te kosti oživijo?« je vprašal Bog. Ezekiel je odgovoril: »Gospod Bog, ti veš« (Ezk 37,3). Bog mu je potem naročil, naj prerokuje nad kostmi, da bi oživele. Ezekiel se spominja: »Ko sem prerokoval, je nastal šum. In glej, hrup: kosti so se približale druga drugi« (v. 7). V videnju je Bog razodel Ezekielu, da lahko Izraelova obnova pride samo po Bogu.
Ko se nam zdi, da so stvari v življenju zlomljene in se jih ne da popraviti, nam Bog zagotavlja, da lahko on obnovi razbite delce. Dal nam bo nov dih in novo življenje.
— Kimya Loder

V razmislek

Kaj je zlomljeno v vašem življenju? Kako se lahko zanašate na Boga, da bo prinesel obnovo?
Dragi Bog, deli mojega življenja so videti, kot da ne bodo nikoli obnovljeni. Skušal sem jih popraviti sam, a moje edino upanje za obnovo je v tebi.

Berilo

Ezk 37,4–14

Ključna vrstica

Glejte, poslal bom duha v vas in boste oživele. Ezk 37,5