Blagoslovljena rutina

24. maj 2023
Ko sem opazoval jutranjo množico, ki je vstopala v vlak, sem začutil, da se me loteva ponedeljkova otožnost. Na zaspanih, mrkih obrazih tistih v natrpanem vlaku sem lahko videl, da se nihče ne veseli, da gre na delo. Obrazi so se namrščili, ko so se nekateri prerivali in se je še več ljudi skušalo stisniti na vlak. Pa smo spet tam, še en dolgočasen dan v pisarni.
Potem me je zadelo, da so morali biti pred letom dni vlaki prazni, saj so zaprtja zaradi covida-19 porušila našo dnevno rutino. Doma sploh nismo smeli zapustiti in nekateri so pogrešali odhod v pisarno. Zdaj pa smo bili skoraj spet nazaj v normali in mnogi so se vrnili na delo – kot običajno. Spoznal sem, da je bila »rutina« dobra novica in da je »dolgočasno« postalo blagoslov!
Kralj Salomon je prišel do podobnega zaključka, ko je premišljeval o navidezni nesmiselnosti dnevnega garanja (Prd 2,17–23). Včasih se je zdelo neskončno, brez smisla in ni nudilo nikakršnega zadovoljstva (v. 21). Potem pa je spoznal, da je že to, da lahko vsak dan ješ, piješ in delaš, blagoslov od Boga (v. 24).
Ko smo prikrajšani za rutino, lahko vidimo, da so ta preprosta dejanja luksuz. Zahvalimo se Bogu, da lahko jemo in pijemo in najdemo zadovoljstvo v vsem našem delu, saj je to njegov dar (3,13).
— Leslie Koh

V razmislek

Za katere preproste blagoslove se lahko danes zahvalite Bogu? Kaj lahko storite za nekoga, ki je v stiski ali ne more uživati preprostih rutin življenja?
Dragi Bog, hvala ti za moje »običajne« rutine, ne glede na to, kako se včasih zdijo dolgočasne. Pomagaj mi, da bom hvaležen za vsak blagoslov v življenju.

Berilo

Prd 2,17–26

Ključna vrstica

Kdo bo namreč jedel in kdo bo užival navzven kakor jaz? Prd 2,25