Avtobus za klepet

9. april 2022
Leta 2019 je avtobusno podjetje Oxford Bus Company uvedlo takoj priljubljeni »Avtobus za klepet«, avtobus z ljudmi, ki so se bili pripravljeni pogovarjati s potniki, ki bi jih to zanimalo. Progo so uvedli kot odziv na vladno raziskavo, v kateri so ugotovili, da 30 % Britancev vsaj en dan na teden nima pomembnega pogovora.
Mnogi izmed nas smo verjetno izkusili osamljenost, ki izhaja iz tega, da nimamo nikogar, s komer bi se pogovorili v času stiske. Ko premišljujem o vrednosti pomembnih pogovorov v svojem življenju, se še posebej spominjam pogovorov, ki so bili polni milosti. Ti trenutki so mi prinesli veselje in spodbudo in mi pomagali gojiti globlja prijateljstva.
Ob koncu svojega pisma cerkvi v Kolosah je Pavel spodbudil svoje bralce z načeli pristnega življenja za kristjane, vključno s tem, kako lahko naši pogovori kažejo ljubezen do vsakogar, ki ga srečamo. Apostol je napisal: »Vaše govorjenje naj bo zmeraj ljubeznivo [v milosti]« (4,6) in tako spomnil svoje bralce, da ne gre samo za prisotnost besed, ampak za kakovost teh besed – »ljubeznivo [v milosti]« –, ki bo omogočila, da bodo prava spodbuda za druge.
Ko boste imeli naslednjič priložnost, da se globoko povežete v pogovoru – s prijateljem, sodelavcem ali celo tujcem, ki sedi zraven vas na avtobusu ali v čakalnici –, iščite, kako bi lahko vaš skupni čas prinesel blagoslov obema v življenju.
— Lisa M. Samra

V razmislek

Kdaj ste izkusili blagoslov ljubeznivih besed? Kako lahko s svojimi besedami danes nekoga spodbudite?
Nebeški Oče, pomagaj mi, da bom blagoslov vsakomur, s komer se danes pogovarjam, naj napolnim te pogovore s tvojo milostjo.

Berilo

Kol 4,2–6

Ključna vrstica

Vaše govorjenje naj bo zmeraj ljubeznivo [v milosti]. Kol 4,6