Angel iz nožev

21. maj 2020
Ko se je v Veliki Britaniji povečala stopnja zločinov z nožem, je britanski železarski center prišel na plan z idejo. V sodelovanju z lokalno policijo je center naredil in postavil dvesto škatel za oddajo nožev po državi in vodil kampanjo za pomilostitev. Predali so sto tisoč nožev, nekateri so imeli še krvava rezila. Te so potem prepeljali k umetniku Alfiju Bradleyju, ki jih je skrhal in na nekatere napisal imena mladih žrtev nasilja z nožem in sporočila obžalovanja nekdanjih zločincev. Vseh sto tisoč nožev je potem zvaril skupaj, da je ustvaril Angela iz nožev – osemmetrski kip angela z lesketajočimi se jeklenimi krili.
Ko sem stal pred Angelom iz nožev, sem se spraševal, koliko tisoč ran je preprečil njegov obstoj. Prav tako sem pomislil na Izaijevo videnje novih nebes in zemlje (Iz 65,17), kraja, kjer otroci ne bodo umirali mladi (v. 20), ne odraščali v revščini, ki rodi zločin (v. 22–23), kraja, kjer ne bo več zločinov z nožem, ker bodo vsi meči preoblikovani in bodo imeli bolj ustvarjalen namen (2,4).
Tega novega sveta še ni tukaj, vendar moramo moliti in služiti do njegovega prihoda (Mt 6,10). Na nek način nam Angel iz nožev daje vpogled v Božjo obljubljeno prihodnost. Meči bodo postali lemeži. Orožje bo postalo umetnina. Kakšne rešilne projekte si lahko še izmislimo, da bomo dobili še boljši vpogled v to prihodnost?
— Sheridan VoyseyV RAZMISLEK: Kaj vas navdihuje, da se bojujete proti zlu? Kako lahko delate za mir v svoji skupnosti?MISEL/
Jezus, ne moremo čakati, da bo svet živel v miru pod tvojo vladavino. Dotakni se nas s svojim Duhom, da bomo pomagali videti prihod tvojega kraljestva v naše skupnosti.

Berilo

Iz 2,1–4

Ključna vrstica

Narod ne bo več vzdignil meča proti narodu, ne bodo se več učili vojskovanja. Iz 2,4